Com ho fem?


L' obrador és a la cuina de l'antiga masia, naturalment s'ha hagut de reformar aquesta estança per complir amb la normativa vigent, però encara conserva la calidesa i l'escalfor de la llar, fet que creiem indispensable per tal d'elaborar el nostre pa, un pa fet a casa. El forn és més que centenari, tot i que ha patit alguna modificació exterior, la seva volta interior on es cou és l'original, no sabem la data exacte que es va construir però la masia data del 1800 i  té molta història al seu darrere.  Aquest forn només té una entrada i per tant es garantia d'autèntic pa cuit directa amb llenya. No tot el pa que es comercialitza i es diu cuit amb llenya ho és realment, perquè són forns en què el foc no es fa a dins on es couen les peces, sinó a sota, són forns indirectes, el foc no està en contacte amb el pa, llavors l'aroma del pa no és el mateix...
 
L'elaboració del pa de Can Torra 
El procés és lent i artesà, amb un cert grau de dificultat ja que cal tenir en compte diversos factors, com la temperatura exterior, perquè en varia el seu procés, no és el mateix fer un pa a l'estiu o a l'hivern i per tant t'has d'adaptar a l'ambient. Aquests pans i coques són fets amb bons ingredients: farina, sal marina , aigua desclorada i equilibrada a nivell energètic, llevat  i  massa mare. Primerament es barregen tots els ingredients en una amassadora, però només el temps mínim indispensable, ja que es continua tot el procés manualment, la massa es deixa fermentar, després es talla i es fa el pes de cada peça, tot seguit es fa la forma dels pans i coques , tot aquest treball es fa amb les mans i per tant cada pa és diferent i únic . Seguidament es fa una segona fermentació, es deixen el pans en repòs sobre roba de lli, respectant un repòs lent, sense pressa perquè pugui seguir el seu procés de manera natural



 Un cop deixat reposar es procedeix a enfornar el pa; quan els rajols de l'interior del forn queden emblanquits per l'escalfor ens indica que podem treure el caliu i posar-hi les coques i els pans.















La llenya que es fa servir és bàsicament la que més trobem a la muntanya de plantadís ( a la Cellera de ter),  el casatanyer i també l'alzina.
Poc a poc es va omplint tota l'estança de l'olor del pa, fet que indica que està llest...





PA DE CAN TORRA!

1 comentari:

  1. heu tornat al s origens de fer el pa i puc dir que ja era hora dons aixó de comprar pa a tot arreu sense saber que es compra i menja des de ara ja s`ha acabat del tot , així dons a comprar tots el " pa i coca " de Can Torrra des de JA , je, je , je ,

    ResponElimina

traductor